HTML BAŞLIK ETİKETLERİ

Bu sayfamızda html başlık etiketlerinden bahsedeceğim. başlık etiketleri bu sayfamızın başlık etiketi gibi fontu ve puntosu farklılık arzeder.

Bu etiket <h1> ile açılır ve </h1> ile kapanır, bu etiket de dikkat edilecek önemli husus etiketi kapattıktan sonra metin devam etmez otomatik olarak satırbaşı yapar işte bu aksiyon da html nin bir standartıdır.

<h1></h1> etiketi (1) rakamı en büyük başlığa eşittir, bu başlık puntolarının (boyutlarınız) 6 kademedir. yani sırası ile sizin seçimimize göre <h6></h6> ya kadar kullanabilirsiniz. tabi etiket içinde belirtilen rakam 1' den 6' ya doğru başlık metni boyutu küçülecektir.

Şimdi bir uygulamalı çalışma yapalım, bundan önceki derslerimizde olduğu gibi bir Notepad (Metin belgesi) açalım ve sırası ile aşağıdaki başlık etiketlerini yazalım.


<h1>Deneyim, en iyi Öğretmendir</h1>
<h2>Deneyim, En İyi Öğretmendir</h2>
<h3>Deneyim, En İyi Öğretmendir</h3>
<h4>Deneyim, En İyi Öğretmendir</h4>
<h5>Deneyim, En İyi Öğretmendir</h5>
<h6>Deneyim, En İyi Öğretmendir</h6>

Etiketleri Notepad'e yapıştırdıktan sonra farklı kaydet yaparak, baslik.html isimde bir web (html) sayfası oluşturalım. sonra oluşan baslik.html dosyamızı açarak bir atalım, nasıl buldunuz, anladığınız gibi <h*> </h*>tagının içine yazılan rakam büyüdükçe başlık boyutu küçülmektedir.

Bu başlık puntolarından başka başlık yazısı karakterlerini belirleyen font etiketleride vardır, şimdi bunlardan bahsedeceğim,

Bu etiketleri < > </ > işaretleri arasına yazarak başlık yazılarımıza biçim verebiliriz.
Başlık metnimizin;
(bold) olması için (b) seçimi kullanıyoruz.
(italik) olması için (i) seçimi kullanıyoruz.
(altı çizili) olması için (u) seçimi kullanıyoruz.
(üstü çizili) olması için (del) seçimi kullanıyoruz.

Aşağıdaki etiketleri inceleyiniz.
Etiketlerde de gördüğünüz gibi ilk cümlede sade bir standart metin olması için etiket koymadık.
İkinci cümlede (bold) olması için (b),
üçüncü cümlede (italik) olması için (i),
Dördüncü cümlede (altı çizili) olması için (u),
beşinci cümlede (üstü çizili) olması için (del) karakter belirleyiciyi kullandık.

Şimdi bir uygulamalı çalışma yapalım, bundan önceki derslerimizde olduğu gibi bir Notepad (Metin belgesi) açalım ve sırası ile aşağıdaki başlık etiketlerini yazalım.


Deneyim, en iyi Öğretmendir
<b>Deneyim, En İyi Öğretmendir</b>
<i>Deneyim, En İyi Öğretmendir</i>
<u>Deneyim, En İyi Öğretmendir</u>
<del>Deneyim, En İyi Öğretmendir</del>

Etiketleri Notepad'e yapıştırdıktan sonra farklı kaydet yaparak, font.html isimde bir web (html) sayfası oluşturalım. sonra oluşan font.html dosyamızı açarak uygulamamıza bir atalım, nasıl buldunuz ? biçim karakterleri görevlerini yapmışlar değilmi? durun daha bitmedi bu biçim etiketlerini beraber de kullanabiliriz,
Bu defa tek cümlelik bir örnekle bir uygulama daha yapalım, son çalışmış olduğumuz Noteped dosyamızı açalım, hani hiç bir biçim özelliği vermediğimiz ilk cümlemize hem (bold) hem (italik) hem de (altı cizili) biçim özelliği verelim.


<b><i><u>Deneyim, en iyi Öğretmendir</b></i></u>
<b>Deneyim, En İyi Öğretmendir</b>
<i>Deneyim, En İyi Öğretmendir</i>
<u>Deneyim, En İyi Öğretmendir</u>
<del>Deneyim, En İyi Öğretmendir</del>

İlk cümlemizin biçim etiketlerini Notepad'de koyduktan sonra tekrar kaydet yaparak, font.html isimdeki web (html) sayfasını yeniden açarak uygulamamıza bir atalım, nasıl buldunuz ? ilk cümle için belirlediğimiz üç biçim karakterleride görevlerini yaparak sözkonusu cümleyi hem bold, hem italik,hemde altı çizgili olarak biçimlendirmişse bu konuyu anladık demektir.

Yanlız, bu son iki uygulamamızda başlıkları ve etiketleri satırlar halinde alt alta yazmamıza rağmen web sayfasında hepsi tek satır olarak görüntüleniyor, ilk uygulamadaki gibi satır satır oluşmuyor dediğinizi duyar gibiyim.

ilk uygulama başlık olarak biçimlendirildiğinden yani <h1> serisinden olduğundan internet tarayıcınız bunu başlık olarak okuyarak bundan sonra gelen metini alt satırdan başlatacaktır. Diğer ikinci uygulama paragraf içinde bir harf, bir hece, bir cümleye, bile uygulanabildiğinden, metin satır halinde devam eder, ama istersek biz bunları satır haline getirebiliriz.

Son bir uygulamada bunun için yapalım.
Son çalışmış olduğumuz Noteped dosyamızı açalım, her satırın başına <br> etiketi yazalım, çünkü internet tarayıcınız yazdığınız kodları okurken <br> tagını gördüğünde satır başı yapması gerektiğini anlayacaktır. aşağıdaki kodu inceleyiniz, fark ettiğiniz gibi son uygulamamıza sadece satır başlarına <br> tagı koyduk, sizde bu kodu Noteped dosyanıza yazın,


<br><b><i><u>Deneyim, en iyi Öğretmendir</b></i></u>
<br><b>Deneyim, En İyi Öğretmendir</b>
<br><i>Deneyim, En İyi Öğretmendir</i>
<br><u>Deneyim, En İyi Öğretmendir</u>
<br><del>Deneyim, En İyi Öğretmendir</del>

Yazdıktan sonra tekrar kaydet yaparak, font.html isimdeki web (html) sayfasını yeniden açarak uygulamamıza bir atalım, nasıl her cümle bir satır oldu değilmi ?

Satır başından ayrı birde parağraf başı için kullandığımız <p> tağı vardır, <p> tağı <br> tağı ile beraber kullanılırsa metin yığını arasında parağraf boşluğu oluşturur, aşağıdaki örnek metni inceleyiniz <br> ve <p> taglarını metin kümesinin neresine konumlandırmışız, bu cümleyi olduğu gibi bir Noteped belgesine yapıştırın.

MAHALLE<br>Ahmet Bey, küçük, ahşap, kırmızı boyalı, iki katlı bir evde otururdu. <br> Erkenden kalkar, "Haydi ya nasip" derdi ve evden çıkardı. Kimseler anlamazdı "Ya nasip" ne demekti? O mahallede herkes gömlek giyerdi, <br> Ahmet Bey bir de ceket diktirdi, Ahmet bey gün boyu nasibinin peşinde uğraşırken mahalle sakini nedense Ahmet beyin halinden pek hoşlanmamış gibiydi. <p><br>Mahalleli iş güç tutmaz mahalle kahvesinde zaman öldürüyor, sabah akşam sohbet ediyordu. Oysa Ahmet Bey onlardan farklı olarak sessizliği ve çalışmayı severdi. <br> Mahallelinin sevmediğini bildiği ceketine bir de astar diktirmişti. Mahalleliye dert olmuştu Ahmet Bey'in ceketi.

Yapıştırdığınızda bu uzun metin grubu Noteped'de tek satır olarak görünecektir. şimdi bu Noteped'i mahalle.html olarak farklı kaydedin, mahalle.html dosyasını açarak uygulama sonucuna bir atalım, gördüğünüz gibi <p> ve <br> tagları konumlandıkları yerlerde görevlerini pararak satırbaşı ve paragraf başı olarak metin grubunu şekillendirmişlerdir.

Bu dersimizde burada sona erdi.

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe