CAT5 KKABLOYA J45 KONNEKTOR SIKILMASI

Kullanıcıların bir çoğunun kendi ağlarını oluştururken kafaları karıştıran en önemli noktalardan biri kablolama konusudur.


Sola Dayalı Resim Konnektör sıkmayı bilenler bile bu işi çok sık yapmadıklarından unuturlar. Bu konuda genel iki soru şu yöndedir;

"Renklerin bağlanma sırası önemli mi?"
"Sadece iki bilgisayarı bağlarken hangi renkleri nasıl bağlayacağım?"

Kablolama konusunda bu karışıklığı gidermek için bu soruların cevaplarını, nasıl CAT5 kablo oluşturacağınızı, resimlerle destekleyerek anlatacağım.

RJ45 konnektörün bağlantı şekli aşağıdaki standart sıralamayla yapılır. Aslında teorik olarak kablo renklerinin hiç bir önemi yoktur. Yani bir taraf hangi sıralama ile sıkıldıysa, diğer tarafında aynı sıralamada olması o kablonun sağlam çalışması için yeterlidir. Fakat sadece iki bilgisayarı birbirine bağlamak için cross (çapraz bağlantı) yapılma durumunda sorun yaşanmaması için bir standart belirlenmiştir. Bu standartlar aşağıdaki biçimdedir.

Düz Bağlantı (T568-B)
Unutmadan tabi bu sıralamayı yaparken RJ45 konnektör'ü kablo girişini kendinize doğru ve tırnak kısmı alt tarafa gelecek şekilde sol baştan başlayarak sıralayacaksınız.

1 - TuruncuBeyaz
2 - Turuncu
3 - YeşilBeyaz
4 - Mavi
5 - MaviBeyaz
6 - Yeşil
7 - KahverengiBeyaz
8 - Kahverengi

Düz bağlantıda kablonun her iki ucunuda aynı yukardaki gibi bağlayacaksınız. Yanlız sadece iki bilgisayarı birbirine karşılıklı bağlamak gereği duyarsanız, kablonın bir ucu Düz bağlantı (T568-B) diğer ucu Cross (T568-A) standartında bağlanmalıdır.

CROSS Bağlantı; (T568-A) CAT5 kablosu kullanarak yalnızca iki makineyi HUB kullanmadan bağlayabiliriz. Bunun için uçlardan birini yukarıdaki standart şekilde, diğerini ise aşağıdaki sıralamada bağlamalıyız:

1 - YeşilBeyaz
2 - Yeşil
3 - TuruncuBeyaz
4 - Mavi
5 - MaviBeyaz
6 - Turuncu
7 - KahverengiBeyaz
8 - Kahverengi

Dikkat ettiyseniz, düz bağlantı, cross bağlantının farkı, 1 ve 2 numaralı ayaklar 3 ve 6 numaralı ayağa, 3 ve 6 numaralı ayaklar da 1 ve 2 numaralı ayağa gelmiştir.

Yani kısaca yeşil ve turuncu grublar yer değiştirmiştir.
İşte bu basit denklemin karışmaması için renkler belli bir sıra ile standart haline getirilmiştir.

Bu anlatımımız da burada tamamlandı,

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe