TEKNOLOJİ MAKALE

TELEFONUNUZ DİNLENİYOR MU?
Son dönemde gündemde olan telefon dinlemeleri ve kayda alınanların paylaşımı ile birlikte dinlemeler birçok insanın korkulu rüyası olmuştur. Bu haberlerle birlikte telefonunun dinlenip dinlenmediğini merak eden birçok insan vardır.
Bu meraka karşılık telefonun dinlenip dinlenmediğini az çok ortaya çıkarabilecek, dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var;

Sola Dayalı Resim

Telefon dinlemelerinin en sağlam ve herkes tarafından bilinen belirtisi telefonla konuşurken hatta oluşan cızırtılar, tıkırtı ve ekolardır. Bunlar hatta sizinle bir başkasının daha olduğunu gösteren belirgin bir işarettir.
Telefonunuzun şarjı normalden daha hızlı bitmeye başladıysa bu da dinlendiğine işaret ediyor olabilir. Şarjın çabuk tükenmesinin sebebi, mikrofonunun etraftaki sesleri toplayarak iletiyor olmasıdır.
Telefonunuzu kullanmadığınız bir süreden sonra elinize alın, kullanmadığınız halde sıcaksa sizin dışınızda biri tarafından kullanılıyor olabilir.
Telefonunuzda kullanılan casus bir yazılım varsa, yazılım kullanılmaya başlandığı anda kaynağa bir SMS gönderir. Bu nedenle kullandığınız operatörden her ay için ayrıntılı fatura istemek akıllıca olacaktır. Söz konusu bir casus yazılım varsa gönderdiği SMS faturada görülebilir.
Bunlara ek olarak son zamanlarda ortaya çıkan dinleme haberlerinden sonra telefon dinlemelerini tespit etmek amaçlı yazılımlar da geliştirilmiştir. Telefonlara indirilen bu yazılımlarla birlikte telefonların dinlenip dinlenmediği anlaşılabilir.

Telefondaki konuşmalar dinlenebileceği gibi, son zamanlarda özellikle akıllı telefonlar sayesinde yaygınlaşan birçok işlem aracılığıyla başka bilgiler de ele geçirebilir.

Telefon üzerinden yapılan bankacılık işlemleri, kişisel mesajların, fotoğrafların ya da bilgilerin yer aldığı posta adreslerinin ya da sosyal medya hesaplarının kullanılması aracılığıyla da bilgilere ulaşılabilir. Buna karşı alınabilecek en mantıklı tedbir de dışarıda, kafe ya da lokantalarda, halka açık yerlerde kablosuz internet kullanırken bu işlemlerden uzak durmaktır.

Telefon dinmelerine karşı uzmanlar alınabilecek en mantıklı tedbirin telefonlara sıklıkla format atmak yani fabrika ayarlarına döndürmek olduğunu belirtiyor. Ama günümüzde kullanılan akıllı telefonların rehber, fotoğraflar, mesajlar ve daha birçok bilgiyi içerdiği düşünülürse format atmak herkes için mantıklı bir çözüm gibi görünmeyebilir.
Kaynak: Hakan Kutluay

 
DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR GÜNEŞ ENERJİSİ
Yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere rağmen nükleer santral projelerinin hayata geçirilmesi tepki alıyor. Türkiye’nin çatılarında 3 nükleer santralden daha fazla elektrik üretme potansiyeli var.

Sola Dayalı Resim

Türkiye’de çatı güneş paneli kurulumu için uygun durumda 467 milyon metrekare alan var. Eğer tamamı kullanılırsa elde edilecek 19 gigavat enerji ile 3 nükleer santralin yapılmasına gerek kalmayacak. Ancak bu konuda atılan adımlar yeterli güce sahip değil. Hükümet geçtiğimiz aylarda çatısına güneş enerjisi paneli kurmak isteyenleri gelir vergisinden muaf etmiş ve sadece yüzde 5’lik stopaj vergisi ile yükümlü kılmıştı. Bakanlar kurulu tarafından önceki gün alınan bir karar ile bu vergi de sıfırlandı. Artık çatısına güneş paneli kurarak hem kendi ihtiyacını karşılamak hem de devlete elektrik satmak isteyenler sadece 100 dolarlık başvuru ücretini ödeyecek. Başka herhangi bir vergi ödemesine gerek kalmayacak.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, son düzenlemenin ardından bu konuda yapılacak yatırımların artacağını ifade etti. Çatısına güneş enerjisi paneli kuran kişilerin yıllık kazançlarının 2 bin dolar seviyesinde olacağını ifade eden Kaleli, vatandaşın en önemli sorununun 42 bin liraya varan başlangıç maliyetleri olduğunu ifade etti. Bu konuda bankaların düşük faiz oranları ile minimum 6 yıllık vadelerde kredi sağlaması durumunda teşvikin anlam kazanacağını ifade eden Kaleli, hükümetin bu konuya da el atması gerektiğinin altını çizdi.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası verilerine göre ülkemiz genelinde güneş paneli için kullanılabilir toplamda 467 milyon metrekare alan bulunuyor. Bu alanların kullanımı ile toplamda 19 gigavatlık bir enerji üretimi söz konusu olabilicek. Akkuyu, Sinop ve İğneada nükleer santrallerinin tamamının aktif olması ile üretilebilecek toplam enerji miktarı ise 13,7 gigavat.
Kaynak: Bilim Dili com

 

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe