NETWORK NEDİR

Günlük hayatımızda çok defa işittiğimiz, Network bir başka deyişle kısaca data ağıdır.

İki veya daha fazla bilgisayarın bir iletişim aracı üzerinden (kablolu veya kablosuz), tüm iletişim, yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanarak meydana getirilen sistem olarak tanımlanabilir ve bu sisteme de Network denir.

Sola Dayalı Resim Network ikiden fazla bilgisayarın birbirleriyle iletişim halinde olmasıdır dedik, Bu iletişim internet üzerinden farklı kıtalardaki iki bilgisayar arasında da olabilir, aynı mekân içinde olan iki bilgisayar arasında da olabilir. Yani, eğer bu bilgisayarlar aynı yerel alan içinde bulunurlarsa bu network, LAN (local area network) olarak adlandırılır. Bu iş için her bilgisayarda iletişimi sağlayan ethernet kartları ve gerekli kablolar mutlaka olmalıdır. LAN büyüdükçe bu sisteme HUB, Server gibi LAN`ın hızını ve yeteneğini arttıracak üniteler eklenir.

Birde uzak mesafe networkler vardır LAN'ın dışında şehirler ve hatta uluslararası kapsamında olan bilgisayar ağlarıda da WAN (Wide Area Network) olarak adlandırılır.

Bu iki çaptaki bilgisayar ağından başka Fiber optik kablo kullanılarak kurulan çok uzak mesafeleri örneğin kıtaları birbirlerine bağlayan yapıya MAN (Metropolian Area Network) denir.

Bilgisayar ağı en az bir sunucu bilgisayar (server) ve bir istemci (client) bilgisayar, modem veya ethernet (network) kartı, iletişim protokolü ve benzeri iletişim araçlarını bünyesinde bulundurur. Böyle bir ağa bağlı kullanıcılar birçok yazılım ve donanımı paylaşabilirler.

Kullanımda Sağladığı Faydalar;

Sola Dayalı Resim Bilgisayar ağları; bilgisayar kaynakları ve elektronik nesne paylaşımını amaçlayarak başladı ve bir iletişim, paylaşım, dayanışma ve ortak çalışma ortamına dönüştü. Bir kullanıcı masasındaki PC-terminal iş istasyonu ile ağ üzerindeki kaynakları kullanabilmektedir. Bu ise kullanıcıya bilgisayarından bağımsız bir arayüz olanağı sağlamaktadır. Diğer bir deyişle; belirli bir programı veya veri tabanını kullanmak için o programın yüklü olduğu bilgisayarın başında olmak gerekmiyor, veritabanını kullanıcının kendi bilgisayarında çalışan bir program kullanabiliyor veya uzaktan kullanım ile (telnet, remotelogin) ilgili bilgisayar da program ve veritabanını kullanabiliyor.

Aynı lokasyonda ikiden fazla bilgisayar paylaşımı için kurulan LAN'ın en küçük birimi sadece iki bilgisayarın birbiri ile paylaşımıdır. Her iki bilgisayara ethernet kartı takmak ve bu kartları CAT5 standardında bir kablo ile cross biçiminde bağlamak yeterlidir.

Local Area Network Bağlantıları, kullanılan network (ethernet) kartının ve kablo altyapısının hızına bağlı olarak önceleri BNC standartında, günümüzde ise UTP standartında yaygın olarak kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda standart haline gelecek olan fiber optik altyapı ise fiyatından dolayı henüz çok ciddi altyapılarda kullanılmaktadır. Size BNC ve UTB Standarttı altyapılarını kısaca anlatayım.


BNC Sistemler

Sola Dayalı Resim BNC altyapısı, tüm ağda tek bir kablo kullanma şeklindedir. Yani kablo 1 numaralı bilgisayardan başlar, son bilgisayara kadar uzanır. Bundan dolayı YILAN' a benzetilir. Her bilgisayarın olduğu yerde kabloya BNC soket takılır. Kablonun en başına ve en sonuna da sonlandırıcı soketler takılır. Bu iki soket arasındaki toplam direnç 52 OHM olmalıdır.

BNC Standartının Avantajları:
Tek bir kablo kullanıldığı için malzeme sarfiyatı minimum noktadadır. Ayrıca altyapının sağlamlığını test etmek zahmet gerektirmez. Kopuk nokta hemen tespit edilir.

BNC Standartının Dezavantajları:
Hız oldukça düşüktür. 10Mbitlik hız bile tam olarak sağlanamaz. Yüksek performans isteyen ağ uygulamalarında sorun çıkarabilir. Ayrıca eğer kabloda kopma olursa bütün ağ kilitlenir. Yani bir makina ağı görmüyorsa hiçbiri görmez.


UTP Sistemler

Sola Dayalı Resim BNC sistemlerin hız dezavantajını aşmak için, gönderilen ve alınan sinyallerin ayrı kanallardan yapılacağı, çok kablolu sistemler düşünülmüştür. Böylece içinde 8 adet kablo bulunan CAT5 kabloların kullanıldığı UTP sistemler devreye girmiştir. Bu sistemin belirgin özelliği, HUB adını verdiğimiz ağ sinyal dağıtıcı ve düzenleyici aygıta ihtiyaç duymasıdır. Her makineden HUB'a bir utp kablo gelmelidir. Bu görüntüden dolayı bu sistem YILDIZ'a benzetilir.

UTP Standartının Avantajları: Hız çok yüksektir. 10Mbit bağlantı için yalnızca 1,2,3, ve 6 numaralı ayaklar yeterlidir. tüm ayaklar düzgün ve ethernet kartları destekliyorsa 100Mbit'e kadar destekler. Kablolardan biri sorunlu ise bu diğerlerini etkilemez. Sistem çalışır.

UTP Standartının DezavantajLarı: Her makine için ayrı bir kablo gerekir. Malzeme sarfiyatı fazladır. Tamiri kolay değildir.

>Hub'lar aslında aptal cihazlardır. Yalnızca gelen sinyalleri belli bir desibelde tutar ve yükseltirler. Üzerlerinde standart olarak 8-16-24-32 vs. LAN portları bulunur. HUB'ların daha akıllılarına SWICH adı verilir. Swichler neden akıllıdır. Swichlerin Hub'lardan farkı ise, kabloyu ister cross bağlayın, ister normal bağlayın, cihazın bunu algılayıp, düzgün biçimde bağlantı kurmasıdır. Normalde Hub'lar cross kablo için yalnızca 1 port bulundurur. cross (çapraz) bağlantıyı ilerde anlatacağım

Bu kadar ön bilgiden sonra sizde (evinize, ofisinize, labratuvarınızda bir LAN network kurabilirsiniz.


LAN`IN KURULMASI: Bir LAN'ın kurulması için gerekli olanlar, yeterli metrajda CAT5 kablo, yeterli miktarda RJ45 konnektör ve bir adet konnektör sıkma pensesidir.

LAN`ınızı kurarken yapmanız gereken ilk iş kabloların döşenmesidir. Bu sanıldığından çok daha fazla dikkat gerektiren bir iştir. Önce kafanızda ağ yapısını netleştirin, çünkü kablolarınızın nereden geçeceğine karar verirken kablonun üzerine basılmayacağından ve elektrik hattınıza minimum 10 cm mesafeden geçtiğinden emin olun. Ayrıca kablonun üzerine ağır şeyler konmaması gerektiğini de unutmayın.

Sağlıklı bir yapı için kablolarınızın zemin altındaki ya da duvar kenarındaki kanallardan geçmesi en uygun çözümdür. Zemin altından geçen kanallar daha çok mimari işlemler gerektiğinden ancak yeni yapılan veya tadilat halinde olan bir mekân da düşünülebilir. Ancak duvar kenarından giden plastik kanallar hem daha pratik hem de daha hesaplı bir çözüm sunar.

Network`ler de kullanılan kablolar diğer kablolardan farlıdır. Kullanacağınız CAT5 kabloların uçlarındaki konnektörler bağlanırken kablo demeti içindeki renkli ince kabloların belli bir sıraya dizilmesi ve konnektörün özel bir pense ile sıkılması gerekir. konnektörlerin iyi sıkıldığından emin olun. Eğer siz konnektörleri kendiniz takma imkânına sahip değilseniz kabloların uzunluklarını tespit edip sipariş üzerine yaptırmak işinizi oldukça kolaylaştırabilir.

Bu anlatımımız da burada tamamlandı,

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe