SIK İHTİYAÇ DUYULAN EXCEL FORMÜLLERİ:

Excel bilginizi geliştirmek için bir çok video destekli siteler var, bu sitelerden faydalanarak ama en önemlisi öğrendiklerinizi uygulayarak öğrenebilirsiniz. Ben Excel'e yeni başlayanlara temel bilgiler için (www.excel.gen.tr) adresini tavsiye ediyorum. Ben burada ziyaretçilerime Excel eğitimi vermek yerine günlük işlerinizde kullanacağınız bazı tablolar ve bu tablolarda kullanılan formülleri sizlere aktaracağım.

ÇALIŞMA :01  ( BİR SAYININ % DEĞERİNİ HESAPLAMA )

Excelde bir sayının % değerlerini hesaplayabiliriz.
Mesela 200 sayısı, 1000'in %20'sidir. Aynı şekilde 1000 sayısının %20'side 200 dür, Bu matamatik işleminin formülünü aşağıdaki gibidir. bakınız.
FORMÜLÜ KOPYALA: (B4*C4)/B5     FORMÜLÜ KOPYALA: (H4*G4)/G5

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :02   ( ALT VE YAN TOPLAM DEĞERİNİ BULMA )

Bir sutunda veya bir satırda veya bir referans aralığında bulunan değerlerin genel toplamlarını elde edebiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır. FORMÜLÜ KOPYALA:

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :03   ( DOLU HÜCRE SAYISI TOPLAMI BULMA )

Bir sutunda veya bir referans aralığında bulunan sadece veri girilmiş dolu hücrelerin toplamlarını öğrenebiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır.

 
ÇALIŞMA :04   ( BOŞ HÜCRE SAYISI TOPLAMI BULMA )

Bir veri tablosundaki (referans aralığı) değerlerden, kaç hücre boş, bu boş hücrelerin sayısını görebiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır. Dikkat edilirse referans aralığında 3 adet boş hücre bulunmaktadır.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :05   ( EN KÜÇÜK DEĞERİ BULMA )

Bir sutunda veya bir referans aralığında bulunan verilerden en küçük (min) değeri bulabiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır. Dikkat edilirse referans aralığında en küçük değer "7" dir.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :06   ( EN BÜYÜK DEĞERİ BULMA )

Bir sutunda veya bir referans aralığında bulunan verilerden en büyük (max) değeri bulabiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır. Dikkat edilirse referans aralığında en büyük değer "101" dir.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :07   ( ORTALAMA DEĞER BULMA )

Bir sutunda veya bir referans aralığında bulunan verilerin ortalama değerini öğrenebiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :08   ( BELİRLİ BİR DEĞERİ BULMA )

Bir veri tablosundaki (referans aralığı) değerlerden, belirlediğiniz bir değerden kaç tane bulunduğunu görebiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (A1:J10)referans aralığı (K10) hücresine girilen formül ile yapılmıştır.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :09   ( FİLTRE EDİLMİŞ ALT TOPLAM DEĞERİ BULMA )

Bir sutunda bulunan verilerin filtre uygulaması ile (gizlenen hücreler hariç) elde edilen değerlerin alt toplamını alabiliriz, bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda hücresine girilen formül ile refarans verilen veri aralığındaki hücrelerin filtre edilmiş toplam değerlerini verir.
Bu formül düşey veri aralığında olabildiği gibi yatay veri aralığındada kullanılabilir. Bu örnek çalışmada (A10) hücresine (A1:A9) aralığı referans verilmiştir. ve her sutun altında aynı uygulama yapılmıştır.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :10   ( DEĞERLERİ DÖRT FONKSİYON İLE BELİRLEMEK )

Bir sutundaki değerlerden dört fonksiyonlu rakamları formül ile yan sutunda metin halinde gösterebiliriz,
(örnek -1=YANLIŞ, 0=BOŞ, 1=DOĞRU, 2=BELKİ,) bakınız aşağıdaki örnek çalışmamızda (B)sutununa girilen formül ile yapılmıştır.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :11   ( YENİLENEN MÜKERRER GİRİŞLERİ BULMA )

Bir sutun boyunca girilen veri, ister rakam olsun, ister metin olsun, excel mükerrer veri girişi önlemek için bizi uyarabilir, önce veri girilen sutun veya sutunlar seçimi sutun başlıklarından yapılır, sonra
Giriş/Koşullu biçimlendirme/Hücre kurallarını vurgula/Yenilenen deger menü yolu izleyerek yinelenen değerler için metin rengi seçimi yapabiliriz.menü yolu ve uygulama etkisini görmek için aşağıdaki örnek çalışmamıza bakınız.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :12   ( MÜKERRER GİRİLEN VERİLERİN SİLİNMESİ )

Bir önceki uygulamamızda (Çalışma 11 ) bir sutuna veya sutunlara mükerrer defa girilen yani yinelenen verileri tespit etmiştik, bu defa yinelenen verilerden birden fazla olan verilerin silinmesini göreceğiz.
Veri/Yinelenenleri Kaldır menü yolunu izleyerek Yinelenenleri kaldır seçim penceresinden yinelenen verileri kaldırabilirsiniz menü yolu ve uygulama etkisini görmek için aşağıdaki çalışmamıza bakınız.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :13   ( MÜKERRER GİRİLEN VERİLERİN ENGELLENMESİ )

Bir önceki 2 uygulamamızda (Çalışma 11-12) bir sutuna veya sutunlara mükerrer defa girilen yani yinelenen verileri tespit etmiş ve sayfadan silme işlemini yapmıştık, bu defa mükerrer girişin nasıl engellendiğini göreceğiz.
Aşağıdaki örneğimizde 4 sutunlu bir tablomuz var, ve bu tabloda TC numaraları aynı olamayacağı seneryasu ile, bu tabloda mükerrer giriş yapılmacacak hücreler olarak (B) sutununun tamamını sutun başından blokllayınız.


Veri/Veri Doğrulama menü yolunu izleyerek Veri D0ğrulama penceresinden ayarlar tabında İzin verildiği alanından "Özel" ve Formül Alanına otamatik gelen hücre referans aralığını bozmadan Hata "Uyarısı tabını" açınız.


Hata Uyarısı tabında Stil, Başlık ve Hata İletisi alanlarını istediğiniz uyarı metni ile doldurarak veri doğrulama kurallarını kaydetmek için "Tamam" Butonuna basınız.


Şimdi yapmış olduğumuz kuralların nasıl çalıştığını ve nasıl bir uyarı alacağımız bakalım. Aşağıdaki örnekte 1 satırdaki TC numarasını mükerrer giriş olarak yazıp entere bastığımda gördüğünüz hata iletisini alıyor olacağız.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :14   ( DÖRT RENKLİ TRAFİK IŞIĞI UYGULAMASI )

Bir sutun boyunca girilen rakamları belli parametrelere göre guruplandırarak, dört renkli trafik ışığı sembolünde aynı sutunda veya yan sutunda gösterebiliriz, menü yolu ve uygulama etkisini görmek için aşağıdaki çalışmamıza bakınız.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :15   ( İŞE ALIMDA YETERLİLİK TABLOSU )

Şimdi size bir işe alım yeterlilik tablosu sunuyorum, örnektede göreceğiniz senaryodaki gibi bu işe alımda personel adayından 3 şart aranıyor
1-) İngilizce dil bilecek,
2-) Yaşı 25'i geçmemiş olacak,
3-) Sınav notu 80 den az olmayacak,
Şimdi bu örnek tablo da "F" ve "G" sutunlarına gerekli formülleri giriyoruz, Aday kişinin 3 kritere göre uygun olup, olmadığını "G" sutununda görüyoruz, formulleri görmek için aşağıdaki çalışmaya bakınız.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :16   ( HÜCREDEN PARÇA AL VE PARÇA EKLE )

Bu Bölümde bir sutunda sıra ile yazılmış çok sayıda isim ve soyisim olduğunu düşünelim, aşağıdaki örnek çalışmamızda (A) sutununda isim ve soyisim'ler bulunmaktadır.


Görmüş olduğunuz bu isim soyisim listesini [email protected] gibi mail adresi oluşturacağız, önce isim ve soyisim arasındaki boşluğa kadar olan sadece isim kısmını sag tarafdaki sutunda parça olarak alacağız, nasıl yapıldığı ve yazılacak formülü görmek için aşağıdaki örnek çalışmamıza bakınız.Formülü (B1) hücresine girdikten sonra aşağı liste sonuna kadar çekiniz.


Daha sonra boşluktan sonra soyisim kısmını oluşturacağız, isimden sonraki boşluktan sonra gelen soyisimi sag tarafdaki sutunda oluşturacağız,nasıl yapıldığı ve yazılacak formülü görmek için aşağıdaki örnek çalışmamıza bakınız.Formülü (C1) hücresine girdikten sonra aşağı liste sınuna kadar çekiniz.


Son olarak isim ve soy ismi arasına (.) nokta koyarak birleştirip, sonunada @hotmail.com.tr kelimesini ekliyeceğiz, nasıl yapıldığı ve yazılacak formülü görmek için aşağıdaki çalışmamıza bakınız.


Gördüğünüz gibi (A) sutunundaki isim soyisim, (B) sutununda isim, (C) sutununda soyisim ve (D) sutununda [email protected] olarak düzenlenmiştir.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :17   ( HÜCREDE METİN BOŞLUĞU ALMAK )

Excelde bir hücre veya sutun ve satırlara girilen çok sayıdaki metinlerin kelime arası boşlukların alınması işlemini yapacağız.
Aşağıdaki çalışmada (A)sutununa girilmiş aralarında boşluk olan cümleleri görüyorsunuz.


Şimdi bu tabloda (B1) hücresine =YERİNEKOY(A1," ","") formülünü giriniz. sonra formülü aşağı doğru (B) sutunu boyunca çekiniz.
(A) sutunundaki kelime arası boşlukların kaldırıldığı göreceksiniz.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :18   ( BOŞ OLAN HÜCRELERE KOPYALAMAK )

Bu uygulamada;
Aşağıdaki çalışmada (A)sutununda olan boş hücrelere, (B) sutununda var olan metin hücrelerini kopyalayacağız.


Kopyalanacak (B) sutununu Kontrol+C ile kopyalayınız.
(A1) hücresine gelip, mouse sağ tuş ile özel yapıştır seçeneğini seçiniz. açılan bu pencerede "Boş olanlar atla" onay kutusunu tikleyerek Tamam butonuna basınız.


Aşağıda gördüğünüz gibi, (B) sutunundaki dolu hücreler, (A) sutunundaki boş hücrelere kopyalanmıştır.


Bu çalışma nerede kullanılacak demeyin bir gün lazım olursa sayfama gelirsiniz. Bu uygulamada excelde çalışırken satır kaymaları durumunda gerekli olabilir.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :19   ( HÜCRE KÜÇÜK HARF GİRMEYİ ENGELLEMEK )

Excel dosyasında veri girerken belirli hücrelere karışık şekilde büyük küçük harf veri girildiğinde hoş olmayan bir görüntü doğacaktır.
Aşağıdaki örnek ekranda göründüğü gibi (A) sutununa düzenli büyük harf, (b) sutununa ise büyük, küçük karışık girilmiştir. Kendi çalıştığınız bir excel dosyası veya paylaşılarak başka insanlar tarafından da veri girilen bir tablo veya form da her kullanıcı kendine göre bir formatta veri gireceğinden düzen sevenler için bu konu önem arzetmektedir.
İşte karmaşık görüntü sevmeyen arkadaşların tam istediği bir çalışma uygulaması yapacağız.


Bu gibi karışık çirkin bir tablo istemeyen arkadaşlarımız, küçük harf girilecek en üstteki hücreyi seçerek, Veri/Veri Doğrulama menü yolunu izleyerek Veri Doğrulama penceresinden ayarlar tabında İzin verildiği alanından "Özel" ve Formül Alanına otamatik gelen hücre referans aralığını bozmadan Hata "Uyarısı tabını" açınız.


Hata Uyarısı tabında Stil, Başlık ve Hata İletisi alanlarını istediğiniz uyarı metni ile doldurarak veri doğrulama kurallarını kaydetmek için "Tamam" Butonuna basınız. sonra (A1) hücresinin altından tutarak uygulamayı aşağı kadar çekiniz.


Şimdi yapmış olduğumuz kuralların nasıl çalıştığını ve nasıl bir uyarı alacağımız bakalım. Aşağıdaki örnekte (A) sutunundaki BÜYÜK HARF ile yazılan sutunun sonuna küçük harf ile metin yazıp entere bastığımda gördüğünüz hata iletisini alıyor olacağız.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :20   ( HÜCREDE FORMÜL GÖSTERME UYGULAMASI )

Excelde yaptığınız tablolardaki formülleri görmek için, ilgili hücrenin üzerine gelmek ve teker teker formül çubuğundan okumak zorunda kalıyorsunuz. Aşağıdaki çalışmada (D) ve (E) sutunlarında formül ile elde edilmiş (hesaplanmış)rakamları görüyorsunuz.


Şimdi bu tabloda oluşturduğunuz formülleri ve formül içeriğini görmek için her bir hücreyi seçmenize gerek yok. İsterseniz bir Excel sayfasındaki veri içeren tüm hücrelerin içeriğinin formül mü, metin mi, sayı mı olduğunu bir kerede görebilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki adımları uygulayınız.
Dosya\Seçenekler\gelişmiş dizinini izleyerek excel seçeneKleri penceresine ulaşınız.
"hücrelerde formüllerin hesaplanmış sonuçları yerine formülleri göster" onay seçeneğini (bakınız altdaki resim)onaylayınız.


Sonucta gördüğünüz gibi artık hangi hücrede hangi formüller var, hepsini aynı anda görebileceksiniz. aşağdaki çalışmamızda (D) ve (E) sutunlarında hücre içerisindeki formülleri görebileceksiniz.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :21   ( BOŞ OLAN HÜCRELERE KOPYALAMA )

Excelde yaptığınız tablolardaki formülleri görmek için, ilgili hücrenin üzerine gelmek ve teker teker formül çubuğundan okumak zorunda kalıyorsunuz. Aşağıdaki çalışmada (D) ve (E) sutunlarında formül ile elde edilmiş (hesaplanmış)rakamları görüyorsunuz.


Şimdi bu tabloda oluşturduğunuz formülleri ve formül içeriğini görmek için her bir hücreyi seçmenize gerek yok. İsterseniz bir Excel sayfasındaki veri içeren tüm hücrelerin içeriğinin formül mü, metin mi, sayı mı olduğunu bir kerede görebilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki adımları uygulayınız.
Dosya\Seçenekler\gelişmiş dizinini izleyerek excel seçeneKleri penceresine ulaşınız.
"hücrelerde formüllerin hesaplanmış sonuçları yerine formülleri göster" onay seçeneğini (bakınız altdaki resim)onaylayınız.


Sonucta gördüğünüz gibi artık hangi hücrede hangi formüller var, hepsini aynı anda görebileceksiniz. aşağdaki çalışmamızda (D) ve (E) sutunlarında hücre içerisindeki formülleri görebileceksiniz.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 
ÇALIŞMA :22   ( FORMÜL GİZLEME VE FORMÜL KORUMA )

Excelde yaptığınız tablolardaki formülleri gizlemek ve korumak istiyebilirsiniz.
Örneğin aşağıdaki çalışmada (A) ve (B) sutunlarının toplamı(C) sutununda formulize edilmiştir,(C1) hücresinde ise formul görünmektedir.
Sayfanın tamamını kilitlemeden sadece formül girilen hücreleri (başkaları tarafından değişikliğe karşı) kiliyleyerek aynı zamanda görünmezliğini sağlayacağız.

Bu uygulama için,
Önce (Kontrol+A tuşlarına beraber basarak)tüm sayfayı seç ve sağ tuş ile hücreleri biçimlendiri tıkla, koruma sekmesine git ve kilitli ve gizli seçeneklerinin yanındaki onay kutucuklarının içini boşalt, tamam diyerek çık.
Simdi formülü korumak ve gizlemek istediğin hücreleri seç ve sağtuş yaparak açılan menüden hücreleri biçimlendir seçeneini tıkla.
Sonra, koruma sekmesine git ve sadece kilitli seçeneginin yanındaki onay kutucuklarının içini tıkla, tamam diyerek çık.
Son olarak, sayfadayken üstteki Araçlar Menüsünden "Gözden Geçir" sekmesini tıklayarak aç, açılan pop-up da istersen bir parola koy ve tamam diyerek çık.
Artık istediğin hücreler hem korumalı hemde formüller görünmez oldu. Başka kullanıcılar "C1-C10" referans aralığındaki formül girilmiş hücrelerin formüllerini göremiyeceği gibi değişiklikte yapamayacaktır.

Bu çalışmamızı sizde uygulayınız.

 

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe