HTML'ye BAŞLARKEN

HTML'ye başlarken bu sayfadaki anlatımımı eğitimcilerle kabul görmüş en iyi öğrenme metodu olan uygulamalı öğrenme ile yapalım.
HTML'de ilk ve ana kural kullanacağımız etiketleri < > açılması ve </ > kapatılmasıdır, yani, bir <etiket> açıldığında içerik tamamlandığında sözkonusu </etiket> biçiminde kapatılmalıdır.

Lafı fazla uzatmadan uygulamaya başlayalım.
Bilgisayarınızda bir Noteped (metin belgesi) açın, sonra aşağıda verdiğim hazır başlangıç kodunu en başa yapıştırın. Bu kod, her web sayfası (html belgesi) nın başlangıcında bulunması gerekir. görevi ise farklı web tarayıcılarında saglıklı ve hızlı okunması için bir temel koddur.

Ayrıca,sayfada yazdığınız metinlerin Türkçe karakterlerini (Ç,ç,Ğ,ğ,İ,Ö,ö,Ş,ş,Ü,ü) bozulmadan yazdığınız gibi okunması için aşağıdaki (meta) tagını da (head) tagı içinde (title) etiketi altına yazınız.

Bu kodlar arka planda çalışıp görünmeyen bir koddur. Bu kodlar ile fazla kafa yormayalım unutmayalım ki web sayfası yaratıyorsak sayfanın en başına belirtilen konumlara bu kodları yazmanız yeterlidir.Bu temel kodları Noteped'belgesinin en üst tarafına yapıştırdıktan sonra, intrnet tarayıcısının okuyacağı diğer ana kodları yazmaya başlıyalım.


<html> etiketi ile başlayalım. Bu (html) açılış etiketi bir html dosyasının başladığını gösterir.
Daha sonra <head> etiketi ile devam ediyoruz. Bu (head) açılış etiketi web sayfasının eklentiler linklerinin içine yazılacağı yerin başladığını gösterir.
Head etiketi içine yazılacak bir etiket de web sayfasının başlığını içeren (title) etiketidir. <title> etiketini açıyoruz ve </title> kapatıyoruz.
(title) etiketinin hemen altına yukarda verdiğim (meta) tagını yapıştırın.
Şimdi </head> etiketini kapatalım, bu (head) kapatma etiketi eklentiler alanının bittiğini gösterir.
Bu defa web sayfamızda yazı, resim, formlar, menüler, animasyonlar vs. gibi içerik elementlerin yer aldığı <body > açılış etiketi ile devam edelim.
içerik elementlerinin bittiğini belirten </body > kapanış etiketi ile içerik alanını kapatalım.
Son olarak her şeyi yani tüm web etiketlerini içine alan </html> kapanış etiketi ile sayfamızı sonlandıralım.

Şimdi yazdığımız etiketlere bir atalım. Eğer sizin yazdığınız taglar örnek resimdekiler gibi ise artık belgemizi kaydedebiliriz. "deneme.html" ismi ile dosyanızı web sayfamızı kaydedin, şimdi kaydettiğimiz dosyayı açıp bir atalım, gördüğünüz gibi o kadar etiket girdiğimiz sayfamız bomboş ve sayfa başlığıda isim verilmediği için varsayılan olarak "deneme.html" olarak gözükmektedir. Bunun nedeni hiç bir sayfa başlığı ve görüntülebilecek görsel içerik yazmadığımız içindir.

Şimdi Noteped sayfamızı tekrar açarak sayfamıza başlık ve içerik girelim, mesela başlık için title etiketi arasına "Benim İlk Sayfam" yazınız, sonra içerik için body etiketleri arasına benim sloganım olan "Deneyim En İyi Öğretmendir" yazalım. Şimdi örneğimize bir atalım, sizin Notebed dosyanız aynı ise yeniden kaydederek html dosyasına tekrar atalım, gördüğünüz gibi sayfamızın başlığı ve içerik metni görüntülendi.

Bu konuyu anladınızsa diğer konuya geçebiliriz.

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe