HTML NEDİR ?

Html (Hypertext Markup Language)web sayfalarının yapımında kullanılan bir dildir.
Diğer programlama dillerinden farklı yönü sadece görsel düzenleme için kullanılmasıdır.

Html herhangi bir text editörle (Notepad, Word,...) hazırlanabilir. Fakat bunun yerine web sayfası tasarımı için Dreamweaver, FrontPage, Netscape Composer gibi gelişmiş araçlar da kullanılabilir.
Bir html dokümanı hazırlandıktan sonra kaydedilirken dosya_adi.htm veya dosya_adi.html olarak kaydedilmelidir.
Dosya isminizde turkce karakter kullanmamaya özen gösterin, çünkü bazı web tarayıcıları turkce karakterleri algilayamadiklari icin sayfalarinizi açamayacaklardir.

Yazım Kuralları
- Komutlar büyük yada küçük harfle yazılabilir.
- Komutlar Türkçe karakterler (ş,ç,ı,ü,ğ,ö) karakterleri içermez.
- Komutlar <...> işaretleri arasında yazılır ve tag adını alırlar.

HTML Dilinde Kullanılan Taglar:

Her HTML dokümanının içermesi gereken bazı temel taglar vardır.
Bunlar: html, body, head, title taglarıdır.


<html> </html> :Bu tag web sayfasında bulunan ilk tagdır. Amacı o dokümanın bir html dokumanı (web sayfası da denilebilir) olduğunu bildirmektir. Web sayfası içersindeki bütün taglar <html> </html> tagının içerisinde yazılır.Bu tagın hiç parametresi yoktur.

<head> </head> :Bu tag web sayfasının başını oluşturur. <head> </head> tagları arasına yazılacak herhangi bir şey sayfada arka planda çalışır, ziyaretcileriniz ekranda göremez. Bu tagın içine eklenti elementleri link kodları girilir. Bu tagın hiç parametresi yoktur.

<title> </title> :Bu tag içine yazacağınız yazı web sayfanızın başlığı olacaktır ve browser penceresinin başlık çubuğunda görünecektir.<title> </title> tagı, <head> </head> tagının içerisinde yazılır. benim örnek sayfama göz atınız.

<meta ..../> :bu tag <head> </head> tagları arasına yazılır, web sayfanızda yer alan türkçe karakterlerin bozulmadan görüntülenmesini sağlar.

<body> </body> :Bu tag web sayfasının görünmesi tasarlanan bütün yazılarının, resimlerinin, görsel nitelik taşıyan her objenin yani tüm formlarının, içine yerleştirildiği tagdır.

Yeni başlayanların kafası biraz karışmış olabilir, şimdi yukarda ne işe yaradıklarını açıklamaya çalıştığım tagların (etiket de diyebiliriz) sayfadaki konumlarını ve yazılışını bir örnekle görelim, örneğimize atınız. yazdığımız taglar sonrasında kaydederek oluşturduğumuz HTML sayfa görüntüsüne atınız.

Gördüğünüz üzere <title> </title> tagları içerisine yazılan sayfa başlığı ile <body> </body> tagları içerisine yazılan sayfa içeriğinden başka bir yazı ve tag görüntüsü yoktur.

HTML kodu yazmak ve öğrenmek İlginizi çekiyorsa üst taraftaki menülerden HTML Derslerine başlayabilirsiniz.

  

Copyright © 2018 Hüseyin Tepe